Saturday 5 December 2009

Exclusivitate: „Lumea văzută de Ion B...”, un film în regia lui Alexander Nanau

In avampremiera Culturhalle prezinta trailerul documentarului „Lumea văzută de Ion B...”, in regia lui Alexander Nanau, care spune povestea unuia dintre cei mai importanti artisti romani contemporani, Ion Bârlădeanu. Descoperit acum un an intr-o ghena de pe Calea Mosilor, artistul a expus recent lucrari alaturi de cele ale lui Andy Warhol, la Londra. Alexander Nanau propune un documentar-colaj despre un artist necunoscut si despre colajele pe care le-a facut din ziare şi reviste timp de 30 de ani. Filmarile au avut loc in 2008 si 2009, intr-un bloc din centrul Bucurestiului, la Galeria H’Art, dar si la o expozitie din Basel.

Povestea cu parfum de basm modern este a unuia dintre cei mai importanti artisti romani contemporani, asa cum a fost ea surprinsa in cea mai noua productie originală HBO. Ion Bârlădeanu, in varsta de 62 de ani, este, probabil, singurul reprezentant autentic al pop art-ului mioritic. Un artist ce doarme pe o saltea murdara la capatul unei ghene de langa un bloc de pe Calea Mosilor. In „locuinta” sa, Ion aduna tot ce considera a fi valoros din cele aruncate de vecini si astfel ajunge sa citeasca reviste, ziare si carti, obiecte de care ceilalti par sa se desparta fara regrete.

Mai mult decat atat, Ion si-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen si, incepand cu anii ’60, a creat atat desene cat si nenumarate colaje (pe care le numeste „filmele mele”) care acum, dupa ce timp de cateva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internationala si de a-l aseza alaturi de marii creatori ai genului precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann, Marcel Duchamp sau Andy Warhol... In lucrarile sale, Ion Barladeanu, acum reprezentat de galeria H’Art, a adus o critica ironica la adresa regimului comunist si mai apoi la adresa politicienilor post-revolutionari.

Povestea a inceput in decembrie 2007 cand unul dintre cei mai tineri galeristi din Romania, Dan Popescu, proprietarul galeriei H’art, şi-a parasit biroul caldut si luminos pentru o scurta vizita in apropiere. Destinatia sa nu era atunci atelierul vreunui pictor ce astepta sa fie descoperit ci curtea interioara a unui bloc de pe Calea Mosilor. Aici avea sa il intalneasca pe Ion Barladeanu un batran slab, murdar, imbracat într-o haina de piele lunga pana la glezne, intruchiparea perfecta a spiritului de fronda.

Astazi Ion Bârlădeanu s-a apucat din nou sa lucreze. Locuieste intr-o garsoniera si are o renta lunara, obtinuta in urma semnarii unui contract cu galeria H’art. Din cele 40 de colaje realizate, 10 sunt geniale, spune Dan Popescu.


No comments:

Post a Comment